08. Nationaal Centrum

 

Nationaal Centrum 2016

Seniorenweek 2016

Joke-Rosa Bloom

Wat was het een schitterende zonovergoten midweek van 19 tot 23 september in het ABK-Nivon huis in het Eerbeekse Hall. Alles maakte mij blij: het gezelschap, 18 vaste en 3 bezoekers; de gezellige uitstapjes, het heerlijke eten, de kapittels, het samen zingen en lief en leed delen. Dit alles was een zonnig geheel.

De uitstekende maaltijden/catering werden verzorgd door Bas en Liesbeth met bij toerbeurt hulp van alle deelnemers. Het was dan ook een gezellige boel in de keuken. Zoals Bas zei: Liesbeth is pas tevreden als iedereen een beetje zwaarder naar huis gaat. Dat is zeker gelukt door alle heerlijks.

Het was een perfect georganiseerd, vrolijk geheel o.l.v. Johny, die o.a. een speciale ‘Vlasavond’ organiseerde, met alle ins- en outs, van vlaszaad tot eindproduct. Zij liet ons zelf ook nog even stoeien met vlas, door ons een vlecht te laten maken. Ook kregen wij een linnen zakje met de Litouwse vlag: geel, groen, rood met een Pax-Christi stempel erop, wat vlaszaad en een paar woordjes Litouws. Dit kregen ook alle pelgrims in Litouwen mee (met dank aan Dinie, dit was heel veel werk om te maken).

Maandagavond hebben we gesproken over spreuken van vroeger die ons kracht geven en uitspraken van nu over vrede die ons staande en vooral gaande houden. Vrede begint toch allereerst bij onszelf. Dinie regelde voor ons de minireisjes, gereden in de auto’s van haarzelf, Bas, Johny en Frans.

Dinsdag. Vandaag komen er twee kanjers op visite: Marianne en Jacqueline - welkom! Jackie verrast ons met haar vertrouwde mondharmonica-deuntjes. We gaan op bezoek bij de Middelste Molen waar geschept papier gemaakt wordt en wij uitleg krijgen over de machinerie, het proces en wat er in papier verwerkt kan worden zoals: bloemen, vlas, tabak, olifantenpoep en zelfs jeans. Na afloop was er koffie of thee. Die avond zorgt Joop voor een film over geweldloosheid (samen met Ton gemaakt en geregisseerd). We waren onder de indruk; een sterk staaltje van inzicht in wat vroeger en nu aan fysiek maar ook religieus en oorlogsgeweld heerst(e). Aangevuld met belangrijke visies van Nelson Mandela, Gandhi en Martin Luther King; vredesmarsen en initiatieven van vrouwen. De vraag is: ‘Brengt geweld ons in beweging?’ Vrouwen: ‘Midden in de oorlog maken wij de vrede mogelijk’ zij schreven brieven aan regeringen. Wat kunnen wijzelf doen om de vrede te bevorderen?

Woensdag bezoeken we Kasteel ter Horst in Loenen uit 1550 met een imponerende rondleiding door de tuin en binnen door de kapel en trouwkamer. Interessant is dat er in de kelder veel verschillende gewelfde afdelingen zijn, waar voedsel bereid werd: zoals een vis-, rundvlees-, pluimvee- en weckkeuken en een gezamenlijke dienkeuken voor het personeel, incl. oude fornuizen. We trappelden van ongeduld voor een versnapering in de paardenstallen. In de avond vertelde Tiny ons het sprookje van de wolf en Roodkapje. Hierna vroeg Els ons naar de eigenschappen van de diverse personages. We deelden hierbij oprechte uitspraken uit onze eigen, soms moeizame doch boeiende leven. Els opperde tenslotte: ‘Het duurt een leven lang om heilig te worden’.

Donderdag. Een uitgebreid ontbijt wacht ons. We bezoeken een protestant kerkje anno 1395 in Hall zelf. We krijgen leerzame uitleg over de wandfresco’s en plafondschilderingen van de vier evangelisten etc. Na het zingen van een danklied, gaan we naar een mooi zonnig terras voor de koffie, thee of chocolademelk met eigengemaakte appeltaart. Daarna een korte wandeling door het park met buitenstulpje o.l.v. onze waarde heer Frans. Wat hebben we genoten, mede door het zonnetje, heerlijk buiten op het terras gezeten. Maar er volgde nog een toetje: we kregen uitleg van de enige molenaar die van vlaszaad, olie maakt. Een boeiend en indrukwekkend geheel van raderen dat zorgt voor het eindproduct. Na de avondmaaltijd volgt een mooie afscheidsviering o.l.v. Els met Frans en mij. En bij een hapje en een drankje volgt de bonte avond met een terugblik op Litouwen, voordrachten van gedichten en persoonlijke belevenissen met tussendoor mooie liederen.

Vrijdag, de 5e en laatste dag moeten wij onze kamer vroeg verlaten en uiteindelijk worden mensen opgehaald en door ons uitgezwaaid. Ik heb zo genoten; zoveel moois gezien en vooral samen opgetrokken en plezier gehad. Dank aan iedereen die dit mogelijk en tot een succesvol geheel gemaakt hebben. Ik voel mij zeer verbonden en gehecht aan jullie, als één grote gezellige familie en ben dan ook zeer vereerd hierbij aanwezig te mogen zijn. Dank jullie wel, lieve tochtgenoten. Wherever you go, I shall go; ik heb jullie in mijn hart gesloten.

Flitsbezoek aan het Nationaal Centrum (midweek Hall)

Op 20 september 2016 bracht Jacqueline Henderickx, begeleid door Marianne Penning de Vries een dagbezoek aan de centrumgroep te Hall bij Eerbeek. Jacqueline was onlangs weer eens verhuisd en woont als 96-jarige in Het Woonoord, Woestduinlaan 87 (kamer 116) - 3941 XC Doorn - T. 0343 - 53 2717. Haar handgeschreven indruk voor De Roep is als volgt:

Terug van weggeweest. Ik, Jacqueline, kreeg het geschenk van het jaar. Te danken ook aan Marianne en Frans, die me goed in de gaten hielden. Wat heb ik genoten van jullie allemaal. Ik was weer eens tochtgenoot ten volle. Ik denk er zelfs aan de drie dagen na Kerstmis bij jullie te mogen zijn. Wat is de Veluwe prachtig. We bewonderden samen de papiermolen bij Loenen en genoten weer van alle heerlijkheden, die Liesbeth voor ons had uitgedacht. ’s Avonds was ik weer in Doorn terug dankzij de fantastische rijkunst van Marianne. Want het was toen telkens al heel wat om in het donker alle bosweggetjes te vinden. Ik sluit met hartelijke en lieve groet en met mijn roep: Wie buigt blijft soepel.

Excursie naar de Middelste Molen

Gré Tijssen

Dit jaar was het Nationaal Centrum in Hall bij Eerbeek aan de rand van de Veluwe. Een prachtige omgeving: de natuur was zo mooi, ze streelde je ogen. Dinsdag 20 september stond een bezoek aan de Middelste Molen op het programma. Een oude papierfabriek uit 1611, gelegen aan de Loenense Molenbeek. Tot op heden produceert de Middelste Molen op authentieke wijze allerlei soorten papier. We kregen daar een duidelijke uitleg over. Papier wordt gemaakt van o.a. textiel, hout, versnipperd papiergeld, plantenvezels met als toegevoegd element soms olifantenpoep. Deze stoffen worden in water geweekt tot een soort pulp. Daarna begint de fabricage. Na de uitleg maakten we een tocht door en rond het gebouw. Naast de molenaar werken er talloze vrijwilligers voor de rondleidingen, workshops, verkoop van kaarten en het leiden van creatieve activiteiten. Tot slot een kop koffie of thee waarbij Liesbeth op een heerlijke stroopwafel trakteerde. Het was een leuk, leerzaam en interessant uitstapje.