2015: Elmstein, Duitsland

 

Internationaal Pinksterkapittel 2015

23-25 mei 2015 in Elmstein, Duitsland

Je bent van harte uitgenodigd voor het Internationaal Pinksterkapittel 2015, dat in een biosfeerreservaat zal plaatsvinden. Het Duits-Franse biosfeer-reservaat Pfälzerwald - Vosges du Nord werd in 1998 als eerste grens-overschrijdende biosfeerreservaat van de UNESCO in Europa aangewezen.

Voor het Pinksterweekend hebben we het natuurvriendenhuis in Elmstein (Rheinland-Pfalz) gereserveerd. Het biedt een groot buitenterrein met een speelplaats voor de kinderen, een caravanparkeerterrein en een kampeerterrein voor tenten. De slaapkamers met 120 bedden zijn over drie huizen verdeeld. We kunnen overnachten in twee of meerpersoonskamers deels met stapelbedden. Er is een beperkt aantal eenpersoonskamers tegen meerprijs beschikbaar.

De deelname aan het kapittel is met volpension, beginnend met het avondeten op zaterdag tot en met het middageten op maandag. Niet meegerekend zijn de consumpties die je nuttigt in het restaurant van het natuurvriendenhuis. Hier kun je bijvoorbeeld aan het begin van het kapittel eten, je moet daarvoor wel extra betalen.

Het inhoudelijk zwaartepunt van het Internationaal Kapittel zal het thema Armoede, ons jaarthema voor 2015/2016, zijn. Op het programma staan creatief groepswerk met het jaarthema, muziek (instrument meebrengen), een voettocht, meditatie, eredienst en samenzijn.

Adres: Natuurvriendenhuis Elmstein, Elmstein, Esthalerstrasse 63-67, D 67471 Elmstein - Harzofen. www.naturfreundehaus-elmstein.de

Je kunt je tot 1 april 2015 via het aanmeldingsformulier aanmelden. Wanneer je je met meer dan een persoon aanmeldt, graag zoveel kopieën maken als nodig is. Voor iedere volwassene een eigen formulier. Indien je je pas later aanmelden kan, neem dan eerst contact op per email met de stuurgroep of last minute met martina_mund@hotmail.com Wanneer je na je aanmelding toch verwacht niet deel te kunnen nemen, laat ons dat dan zo snel mogelijk weten. Het organisatieteam is je daarvoor zeer dankbaar.

Telefoon tijdens het Pinksterkapittel
-  + 49 1765 3971034 (Martina Mund)
-  + 49 1577 3890076 (Colette Smeraldy)

Programma (samenvatting)

VRIJDAG 22 MEI Ofschoon het kapittel pas op zaterdag begint, kun je op vrijdagavond al overnachten (zie details op het aanmeldingsformulier). In dat geval aankomst tussen 17 en 22 uur. Er is op vrijdagavond geen georganiseerd avondeten.

ZATERDAG 23 MEI
-  09.00 uur - 11.00 uur inschrijving
-  13.00 uur - 15.00 uur inschrijving
-  15.00 uur - officiële opening van het kapittel
-  [Eerste georganiseerde maaltijd is het avondeten op zaterdag]

MAANDAG 25 MEI
-  Tegen 12.00 uur middageten en einde van het Internationaal Kapittel.

Hoe kom je in Elmstein?
-  Met de auto: Elmstein ligt in de door de autobanen A6 en A61 resp. A65 gevormde driehoek. Vanuit het oosten komend bereikt men over Neustadt en Lambrecht de plaats Elmstein. Via de A65 - afslag Neustad-Nord, richting Kaiserslautern (B39). Na Lambrecht links richting Elmstein. L499 tot Appenthal. Bij ‘Alten Turm’ rechts naar Harzofen en omhoog rijden tot aan het einde van de weg. Vanuit het westen komend gaat men het snelst over Hochspeyer en Johanniskreuz: via de A6 - afslag Enkenbach/Alsenborn, richting Hochspeyer, richting Johanniskreuz, in Johanniskreuz richting Elmstein.
-  Trein/bus: Wil je met de trein naar Duitsland, kijk dan op de site van de Deutsche Bahn: www.bahn.de of ga langs bij een van de grotere NS stations: vanaf Kaiserslautern met de S-bahn tot Lambrecht (S1/S2 richting Osterburken/Homburg) naar busstation Appenthal, Elmstein of vanaf Mannheim met de S-bahn tot Lambrecht (S1/S2 richting Kaiserslautern/Homburg) - in Lambrecht rijdt een bus vanaf het Stationsplein naar Appenthal, Elmstein (bus 517 richting Iggelbach Ort, Elmstein)
-  daarna te voet ca. 1,5 km tot het natuurvriendenhuis (let op de weg gaat omhoog!). Op verzoek /in overleg, kunnen mensen die moeilijk ter been zijn, afgehaald worden vanaf de bushalte.
-  Vliegvelden in de buurt: Frankfurt - Hahn (HHN): 145 km Frankfurt (FRA): 130 km

Kosten (23-25 mei / extra nacht 22 mei (vooraf doorgeven)
-  Volwassene: 85 euro / 15 euro
-  Jongere, werkloze: 45 euro / 10 euro
-  Kind 3 tot 11 jaar: 20 euro / 10 euro
-  Kind onder 3 jaar: gratis / gratis
-  Eenpersoonskamertoeslag: 14 euro / 7 euro

N.B. Het bedrag moet bij aankomst contant in euro’s betaald worden. Beddengoed is aanwezig. Handdoeken zelf meebrengen. Kamperen met eigen tent of caravan is mogelijk. Zaklamp meebrengen en ook voor tussendoor een beker voor de koffie en/of thee. Opgepast: In het bos zijn teken !!! Hieronder een paar tips, wanneer je voor of na het kapittel op eigen gelegenheid de omgeving wilt verkennen:

Overnachten
-  Natuurvriendenhuis Elmstein (adres zie boven)
-  Klooster St. Maria, Klosterstrasse 60, 67472, Esthal (www.kloster-st-maria-esthal.de)
-  www.vg-lambrecht.de/vg_lambrecht/Tourismus?Schlafen%20web.pdf

Tips
-  Elmstein: www.elmstein.de
-  Jakobsweg: www.jakobseg-pfalz.de
-  Biospharenreservat: www.biosphere-vosges-pfaelzerwald.org/
-  Weinstrasse: www.neustadt.eu/Wein-Tourismus


IMG/pdf/aanmeldingsformulier_IPK_2015.pdf (118.6 kB)