10. Kersttocht

 

Kersttocht 2014

Foke Rienstra-Wijnja

Bijna een witte Kersttocht

Heel Nederland was een Kerstplaatje door de sneeuw, behalve Friesland, daar scheen de zon. De start was in Sloten (Fr: Sleat). Dit schitterende stadje is ontstaan in de middeleeuwen. Vandaar vertrokken we naar Balk. Een streekdorp aan het water, waar we overnachtten.

De volgende dag trokken we verder naar Hemelum (Fr: Himmelum) een dorp met een eigen Friese sfeer door zijn hoge ligging in het prachtige Friese landschap. Daar brachten we onze tweede overnachting door in de pastorie.

Onze laatste wandeltocht was naar Stavoren (Fr: Starum). Dit stadje behoort tot de oudste van de Friese elf steden. We hebben het beeld van het Vrouwtje van Stavoren (de vrouw die de val van de hoogmoed verpersoonlijkt) kunnen bewonderen. De kloosters van vroeger waren verdwenen, maar het landschap van Gaasterland betoverde ons.

De tocht liep op rolletjes. De sfeer in de groep was erg prettig: veel aandacht voor elkaar en fijne gesprekken.’s Avonds hadden we telkens een afwisselend programma: spelletjes, meditatie, een rondleiding door de kerk in Balk en kapittels over eenzaamheid. En na afloop was er tijd voor een wijntje.

Blij en bemoedigd voor de toekomst gingen we weer naar huis.