13. Jaarthema’s

 

Jaarthema 2014: eenzaamheid

Els Verzellenberg

Eenzaam maar niet alleen. De titel van een boek waarmee Koningin Wilhelmina in 1959 terug keek op haar leven. Wilhelmina, die door het overlijden van haar vader koning Willem III al op zeer jonge leeftijd koningin werd, heeft blijkbaar het gevoel van een eenzaam bestaan met zich meegedragen. Het verhaal gaat zelfs dat zij er de voorkeur aan gaf alleen ’en profil’ geportretteerd te worden. Zo tekende ze ook in 1900 haar zelfportret, zodat zij dan geen toeschouwers in de ogen hoefde te zien en niets van zichzelf hoefde prijs te geven. Is het verwonderlijk dat het wereldbefaamde boek van de schrijver Malot: Alleen op de wereld in haar boekencollectie stond.

“Eenzaam maar niet alleen”. Het zijn vier woorden die vaak, zonder dat men er bewust over na denkt, te pas en te onpas gebruikt worden. We staan er niet meer bij stil. Het leven van alle dag raast aan ons voorbij. Druk, druk, druk als we zijn. Dat beeld wordt nog versterkt door alle moderne technieken, waar velen dagelijks mee op pad gaan en die ons leven steeds meer lijken te beheersen. Wat te denken van de MP3- speler of de i-pod, de mobiele telefoon van alle gemakken voorzien, de laptop met webcam en de favoriete bezigheid van de laatste tijd: het sms-en, msn en e-mailen.

Het persoonlijk ‘één op één contact’ verdwijnt zienderogen. Als je elkaar toevallig tegen het lijf loopt hoor je vaak: “Heb je mijn e-mail al gelezen?”. Als je dan vraagt waar het over gaat, omdat jij niet die slaaf van de e-mail terreur wilt zijn, krijg je al snel het antwoord: “Lees maar”. Dat zegt genoeg, praten met elkaar lijkt zo langzamerhand een taboe te worden. Schuilt daar niet een nieuwe vorm van eenzaamheid in?


IMG/pdf/20140505_jaarboekje_2014_NL_bis_definitieve_versie.pdf (671.6 kB)