08. Nationaal Centrum

 

Verslagen van het Nationaal Centrum 2014 te Giethoorn

Carla Esselman-Maas

Deze prachtige week (22 tot 26 september) is al weer twee maanden geleden. Even terugdenken, wat ik mij nog herinner. Joop en Els haalden mij ’s maandags op. Daarna ging de tocht naar Boxtel om Lidy en Annie op te halen. Om beurten reden Joop en Els en gevraagd werd of we de chauffeurs een beetje met rust konden laten, door ze niet af te leiden met onze vragen en verhalen. Autorijden is een Serieuze Zaak! Halverwege dronken we gezellig koffie en in de middag bereikten we onze bestemming.

Het Nationaal Centrum Giethoorn was ons warme logeerhuis; het bevond zich op een melkveebedrijf in een klein dorpje in de buurt van Giethoorn. We mochten zo de stallen inlopen om dat prachtig zwartbont vee te bekijken en er werden de eerste dagen drie kalfjes geboren. Onmiddellijk gescheiden van hun moeder, stonden de zwartwitglanzende kalfjes in een soort huisje, niet veel groter dan een hondenhok. Dat was even slikken, maar volgens de boer was dat heel gewoon het beste. Boerendochter Annie bevestigde dat. In haar jeugd ging het niet anders.

Helaas werd Toos ziek en moest de volgende dag opgenomen worden in het ziekenhuis. De familie nam de zorg over, zodat Frans en Johny gelukkig toch weer volledig deel konden nemen aan het programma. Wát een energie hebben die twee! Meerdere keren op en neer naar ziekenhuis. Ik keek er met bewondering naar.

In ons logeerhuis zorgde Liesbeth voor lekkere maaltijden, gesteund door allerlei hulpjes, die zich elke dag aanboden. Wat kan ze toveren met de ingrediënten, die ze vaak goedkoop op de kop tikt. Erg leuk om haar ‘boodschap-verhalen’ te horen. Bas sprak voor of na elke maaltijd een levensspreuk uit, die recht mijn hart binnenging. Een filosoof!

Lidy was zeer kundig in haar kapittels over het thema Eenzaamheid, waar iedereen met graagte aan deelnam. We zongen eerst samen uit de verzamelde liedjes van Lidy en mij (meegenomen van een zangweek met Ronald Naar). Er werd daarna in groepjes gediscussieerd en naar hartelust getekend om ieders biografie kunstzinnig vorm te geven. Er ontstonden ware kunstwerken.

Ook waren er boeiende uitstapjes. De eerste voerde naar Sint Jansklooster, waar we na het bezichtigen van een door Natuurmonumenten ingericht museum/annex winkel, een wandeling konden maken door een veengebied met bruggetjes en lelijk stekende insecten. Frans en Joke/Rosa werden lek geprikt in hun blote benen. Maar een heerlijke traktatie bij de koffie vergoedde veel!

Het tweede uitstapje was een boottocht door ‘WaterReijk’. Heel bijzonder wat de schipper ons vertelde over het ontstaan van dit gebied en het belang van het zo goed mogelijk in stand houden van de natuurlijke ontwikkelingen. Het derde uitstapje was naar Frederiksoord, een kolonie, in 1818 gesticht door visionair Johannes van den Bosch. Geweldig zoals Dinie deze uitstapjes, typisch horend bij deze streek, had uitgezocht en er vorm aan had gegeven.

De verjaardag van Joop werd ‘s avonds gevierd in de vorm van een soort bonte avond, waar we verrast werden met enkele voordrachten. Er valt nog veel te vertellen over deze nazomerse, verdiepende vakantieweek en ik besef dat ik ook dingen niet heb genoemd, zoals de voetreflexmassage van Joke en het schilderavondje van Dinie, maar ik hou het hierbij.

Hopelijk is er een goede indruk ontstaan van dit mooie midweekje in Giethoorn.

Theresia Vliegendehond

Wat hadden we het mooi met elkaar. Giethoorn ligt in een prachtig natuurgebied. Dat ontdekten we tijdens de uitstapjes, o.a. de boottocht die we door het gebied maakten.

Verder was het weer een paar dagen thuiskomen. Het was fijn om elkaar weer te ontmoeten. We stonden elkaar toe om ons zelf te zijn. En dat is mooi. Ook de zorg voor elkaar bij de ziekte van een deelnemer was er.

In de ochtenden stond kapittelen op het programma. Met het jaarthema ‘eenzaamheid’ gingen we aan de slag. Met elkaar bespreken en delen hoe dit in ons leven is. In kleine groepjes. Het was plezierig. Zo mochten we en lieten we wat meer van ons innerlijk leven zien.

De mooie liedjes die al bekend waren en de nieuwe die we gingen leren. Heel fijn en blijmakend. Kleuren in de avonduren. mandala’s of anders. Rustgevend. De heerlijke voetmassage. De yoghurtworkshop: top. Met je zintuigen werken en daarna de creatieve opmerkingen en reacties horen die genoteerd werden, was vermakelijk.

De leiding was weer geweldig. Wat fijn om dit zo met elkaar neer te zetten. Dank, dank, dank, voor de fijne midweek.