05. Middengroep

 

Verslag Middengroep weekend

5-6 april 2014, Hoek van Holland

Frans van Overbeek

Hoek van Holland, 5 - 6 april 2014

Zon, zee, zilte bries & strand met pier; dat werd het die middag in Hoek van Holland. Liesbeth met zussen Colette de Belgique en Therese van het Haagje serveerden als de aloude tochtgenotenfamilie Vergroesen vanuit de keuken (uiteraard) de koffie bij aankomst. Doch tenslotte bleek de echte keukenprinses Johny te zijn.

Wie kwamen er tenslotte nog meer bij ons middag-, avond-, nacht- en ochtendadres op 5 en 6 april jl.? Bas, Johny, Marianne, Lidy, Ricky, Lia, Joke en deze Frans. Dinie zou tegen dinertijd komen.

Een verrassende natuurroute genaamd Heldenroute door wild parkstruweel en heerlijk duinlandschap. Een vervolgverhaal van een tenslotte mislukte zeven-tiende of achttiende eeuwse zeezeilreis - volgens ons op weg om de Kaap naar de Indiase kusten en verder naar Java - werd beschreven op de vier zijden van ongeveer 16 ANWBpaddestoelen, zeer origineel.

Een zitje op een strandterras: wolkenband in het verre binnenland en drank-jes op tafel, vormden een weldadige pauze. Wandelpier en in zee stromende Nieuwe Waterweg bleken een welkome afwisseling.

Ons jaarthema ‘Verwondering en dankbaarheid’ werd op haar eigen wijze al op deze tocht door Ricky speels en in de avond boeiend benaderd.

De beide zusters van Liesbeth namen afscheid en Johny mocht blijven, want zij bleek een prima kokkin te zijn. Dinie vulde inmiddels de gelederen aan. Zo waren we met 10 en later op de avond na afscheid van Lia met 9.

Het college van Ricky bevatte drie onderdelen:
-  Zo kom je NIET tot verwondering: HPOW ofwel met: Haast / Piekeren/ Oordelen / Weten in de zin van al ‘pasklaar’ weten.
-  Waar haal je de hulpmiddelen vandaan voor een filosofische aanzet tot nadenken: Ogen, leiden tot zien / Oren, om te luisteren / en een Hart om inlevend te voelen. En deze drie voortdurend OPENHOUDEN.
-  De schrijfopdracht hield ons bij de les: Schrijf het woord ‘verwondering’ in een cirkel en verbindt dat met lijntjes naar begrippen die dat bij je oproept. Verbazend interessant, met name door de daaropvolgende discussie.

Lia uit haar dank dat, behalve haar koor, ook de tochtgenoten om haar heen staan in meeleven en aandacht bij ziekte en sterven van Kees en dat hij zijn plek in onze groep heeft behouden; zij het in goede herinnering. Johny zorgde voor een door haar ongewild cabaret met de weergave van haar inpakmethode of het gebrek daaraan en het hardnekkig teveel op tocht meenemen, ook zeer herkenbaar bij andere tochtgenoten.

We schreven kaarten naar Henk en Joop en deden via Frans de groeten aan Jacqueline; zij zouden meedoen aan het weekend maar waren om medische reden verhinderd.

Zondag 6 april: ontbijt met info door de stuurgroep via Johny & Marianne (hetgeen in De Roep wordt herhaald), opruimen, koffie en kerkgang gevolgd door informatief praten met diverse parochianen.