2014: Le Puy, Frankrijk

 

Internationale Tocht in Frankrijk

1 t/m 9 augustus 2014 (vertrek na het ontbijt op 10 augustus)

De Tochtgenoten van Sint Frans is een oecumenische christelijke beweging met afdelingen in zeven Europese landen. We organiseren elk jaar internationale en nationale pelgrimstochten. Tijdens deze tochten proberen we te leven volgens de waarden van St. Franciscus van Assisi en St. Clara. De internationale tocht wordt elk jaar in een ander land gehouden en zal deze zomer plaats vinden in de Auvergne, Frankrijk.

De tochten zijn voorbereid door vrijwilligers die veelal het gebied van de tocht niet goed kennen. Meestal heeft men dagtochten van ongeveer hetzelfde aantal kilometers, met een gemiddelde van zo’n 10 tot 16 kilometer, over wegen die - als dat mogelijk is - niet in de buurt liggen van autowegen. Er zijn ook groep die op een vaste slaapplaats, een ‘Centrum’ blijven. Een centrum is bedoeld voor ouderen, voor mensen met een lichamelijk probleem of voor gezinnen met kleine kinderen.

Dit jaar wordt de mogelijkheid geboden tot een avonturengroep. Voor de avonturengroep is een aantal accomodaties geboekt maar er zullen enkele keren tenten gebruikt worden om te overnachten. Men slaapt op de grond (uitgezonderd de Centrumgroep; daar heeft men bedden), gewoonlijk in lokalen die niet die voorzieningen bieden waaraan wij in ons dagelijks leven gewend zijn. Meestal zijn het schoolgebouwen, kerken of soms lokalen die buiten gebruik zijn en die men ons in kleinere gemeenschappen waar niets beters te vinden is, ter beschikking stelt.

Tijdens de tocht proberen we een echte groep te worden, waardevolle contacten te hebben met elkaar en met de wereld waarin we op dat moment ziijn. We leven eenvoudig en zorgen voor elkaar. Elke dag discussieren we over het jaarthema en elke dag eren we op een of andere manier het leven in de meest ruime zin van het woord - zo mogelijk door een eucharistieviering.

Het aantal afgelegde kilometers is niet belangrijk; het gaat er om samen op weg te zijn. Echt belangrijk is dat mens zich zo goed mogelijk aanpast en zo zonder onderscheid te maken integreert, dat is goed voor de sfeer en de saamhorigheid.

Tijdens de tocht wordt iedereen verondersteld te helpen met koken etc. in zijn/haar groep. Sommigen hebben een bijzondere taak: leider (guardian), mère (moeder), troubadour, spiritueel leider of kapittelleider.

De Tochtgenotenbeweging bestaat uit mensen uit verscheidene sectoren van de Europese samenleving. Personen uit verschillende christelijke kerken maken er deel van uit. Ook ‘zoekenden’ nemen deel. Mensen van alle leeftijden komen bijeen. Daarom zullen de groepen worden samengesteld vanuit heel deze verscheidenheid, voorzover de inschrijvingen dat toestaan.

Om de samenstelling van de groepen mogelijk te maken moet de landelijke coördinator het inschrijfformulier vóór de aangegeven datum binnen hebben. Als iedereen hier rekening mee houdt, kunnen veel problemen voor de organisatie en de deelnemers worden voorkomen. De samenstelling van de groepen wordt op het vertrekpunt bekendgemaakt.

Let op
-  Deelnemers die op hetzelfde adres wonen dienen ieder een eigen formulier in te vullen. Maak daarvoor zelf de kopieën die nodig zijn.
-  Kinderen worden in principe in de groep van de ouder(s) ingedeeld, tenzij aangegeven wordt dat dat niet de bedoeling is.
-  Deelnemers jonger dan 18 jaar moeten in hun groep begeleid worden door iemand van boven de 18, die dan ook de authorisatie op het inschrijfformulier moet ondertekenen.
-  Vergeet niet het ’disclaimer’ formulier op de achterkant te ondertekenen.

Als je geen bagage kunt dragen kan je kiezen uit drie alternatieven:
-  De Stergroep is bedoeld voor degenen die geen bagage kunnen dragen. Zij hebben een beperkt aantal accommodaties - drie tijdens de tocht. De routes zijn bovendien korter (ongeveer 10/12 km).
-  Centrum (senioren): deze groep zonder rugzak heeft alle dagen hetzelfde onderkomen; bedden zijn beschikbaar.
-  Familiecentrum: elke nacht dezelfde plaats, ideaal voor ouders met kleine kinderen - dit jaar met bedden.

N.B. Ga zorgvuldig na bij welke groep je het best ingedeeld kunt worden en of je hulp nodig hebt voor een klein deel van je bagage - b.v. slaapzak en matje - (en/of bagage van kinderen). Als je niet vooraf om ruimte voor je bagage gevraagd hebt, zal deze ook niet beschikbaar zijn. Houd er rekening mee dat er van je verwacht wordt dat je toch zoveel mogelijk zelf draagt. De rugzak symboliseert immers jouw wens om in Franciscaanse eenvoud door de wereld te trekken. Als je niet al je bagage zelf kunt dragen of hebt gekozen voor een stergroep, doe (de rest van) de bagage dan in een zachte tas (geen rugzak of koffer) - maximaal gewicht 10 kg. Het maakt niet uit voor welke groep je kiest, breng alleen het strikt noodzakelijke mee. Als je nog andere bagage bij je hebt, vóór of na de Tocht, dan kun je die in een beveiligde ruimte opslaan bij het startpunt.

De organisatie bepaalt of te laat ontvangen inschrijvingen nog geaccepteerd kunnen worden. Annuleringen moeten zo snel mogelijk doorgegeven worden: mensen die op de wachtlijst staan kunnen dan geïnformeerd worden. Verdere informatie wordt op een later tijdstip verstrekt.

Kosten (Totaal / Aanbetaling / Restbedrag)
-  Volwassene (ook die in gezinscentrum): € 155,- / € 40,- / € 115,-
-  Centrum (senioren) (bed 31 juli): € 215,- / € 40,- / € 175,-
-  Categorie studenten/werkzoekenden: € 113,- / € 23,- / € 90,-
-  Jongere 13 t/m 17 jaar: € 113,- / € 23,- / € 90,-
-  Kind (4 t/m 12 jaar): € 71,-/ € 21,- /€ 50,-
-  Kind (0 t/m 3 jaar): gratis
-  Het restbedrag moet bij aanvang van de tocht CONTANT worden betaald.

Hoe kom je in Monistrol-sur-Loire, beginpunt van de IT 2014?

Met de auto
-  vanaf Parijs: autoroute A71 richting Clermont Ferrand daarna de A 72/E70 richting St. Etienne, dan de snelweg N88 richting Le Puy-en-Velay, borden volgen naar Monistrol-sur-Loire.
-  Vanaf Lyon: autoroute A-7 richting Vienne, bij Givors afslag 8 naar St. Etienne (A 47). Daarna de snelweg N88 naar Monistrol-sur-Loire.

Met de trein
-  Vanuit Nederland eerst naar Parijs en vandaar een trein naar St. Etienne. Neem daar vanaf Gare de Bellevue de trein naar Puy en Velay (meerdere treinen per dag). Deze treinen stoppen op het station Bas-Monistrol.
-  Als je liever met Thalys rijdt, kan dat vanuit Amsterdam, Rotterdam en Brussel tot aan Valence. Dan verder per gewone trein naar Puy en Velay (informeer bij de NS en Thalys). Vroeg boeken betekent korting op de treintickets.

Met het vliegtuig
-  Het handigste is naar Lyon vliegen (luchthaven Lyon Saint Exupery), daar is een treinstation met verbindingen naar St. Etienne. Je kan bijvoorbeeld vanaf Amsterdam of Düsseldorf vertrekken (prijzen ca. € 104,- 126,- retour - op dit moment!). Zie www.cheaptickets.nl


IMG/doc/20140222_NL-Inscr._IT_F14.doc (61.5 kB)