05. Middengroep

 

Middengroep zaterdag 2 november in Bilthoven

Liesbeth Wuite

Zaterdag kwam de hele groep, inclusief Maria en Hermann Siefen uit Duitsland, samen in de pastorie aan de Gregoriuslaan. We verdeelden ons in 3 groepen: 4 mensen bleven ter plaatse om te praten en het eten voor te bereiden; 3 kozen voor de korte wandeling en 6 voor de langere. We vertrokken met de Ierse wens:

Een lied in je hart en een lach op je lippen en een vriendelijke woord voor wie je pad kruist; kracht in je spreken en zin in al wat je doet. En in dat alles de liefde van Christus die elk hart opent en je naaste verblijd.

Het eerste stuk liepen we samen tot de Oude Tol. Zelfs door de buitenwijken van Bilthoven loop je in het groen: veel grote bomen en struiken; de losstaande huizen liggen erachter. Toen de groepen apart verder gingen, werd het verhaal ‘De gemeenschap der ganzen’ verteld en een gedichtje over ‘De gesloten oester’.

We liepen over veel bospaden van het Willem Artzbos en de Ewijkhoeve. Achter de golfbaan staken we de provinciale weg over en liepen door het bos weer terug. Op het laatste nippertje begon het te miezeren. En 5 minuten na ons kwam de jongerengroep binnen. Na veel koffie, thee en praten, aten we tenslotte met 22 mensen.

Voor het kapittel ging iedere groep in een andere zaal. Henk vertelde ons over het leven van Franz Stock, dat heel indrukwekkend was. Daarna kwamen de herinneringen aan de oorlog en de tijd erna boven. Wij spraken over “goede” en “slechte” Duitsers en Nederlanders, over mensen als groep en als persoon en hoe je soms geen keuze hebt en hoe Franz Stock keuzes maakte. Daarna trakteerde Bas en ik iedereen op een hapje en een drankje, vanwege ons 40-jarig huwelijk.