09. Najaarskapittel

 

Verslag Najaarskapittel op 3 november in Bilthoven

Liesbeth Wuite

Na het ontbijt kwamen er tochtgenoten bij die voor het Najaarskapittel kwamen. We begonnen met koffie met “Hubkes”, vanwege de feestdag van St. Hubertus. We herdachten de overledenen en Johny gaf ons een overzicht van de activiteiten van het afgelopen jaar en ze vertelde over het Pinksterkapittel, jaarthema’s en de int. Tocht van 1916 in Litouwen. Ook kwam de Roep van de Weg aan de orde en de keuze van gezamenlijke weekenden. Daarna keken we naar de film “Een nieuw verhaal voor de aarde” gemaakt door David Andreae, die ook aanwezig was.

Na de lunch gingen we in 3 groepen hierover praten. Waarom is het zo moeilijk om, ondanks onze techno-logische en wetenschappelijke kennis, de milieu- en klimaatcrisis echt op te lossen?

In de film werd gesteld dat de drijfveren van het universum de basis zijn van de veranderingen in ons denken; namelijk:
-  Differentiatie ( biodiversiteit)
-  Innerlijkheid (psychische dimensie, zelforganisatie en zelfpresentatie)
-  Gemeenschap (verbondenheid, web cycli, samenhang)

Wij hebben verwondering en wijsheid nodig om te veranderen. Joke zag differentiatie als groei, innerlijkheid als beweging en gemeenschap als meegaan in de beweging tot aan overgave.

We zullen moeten vertrouwen in het oplossen van de problemen via de 3 basisprincipes: 1. Differentiatie: iedereen kan meedoen op een unieke manier 2. Innerlijkheid: alles wat we doen is waardevol 3. Gemeenschap: alles wat we doen heeft uitstraling naar het geheel.

We zijn onderdeel van de evolutie; maar het moet samen met de aarde. De mens moet de balans zetten.

Na een pauze eindigden we met een viering waarbij ons jaarthema Verwondering en Dankbaarheid en het onderwerp van de dag aan de orde kwamen in tekst en lied. En tot slot uit de viering deze wens:

Ik wens je vandaag een stukje hemel, blijf deze dag in je dromen geloven. Ik wens je daarbij een zee van sterren, want ik geloof dat die nooit zullen doven. Ik wens je morgen handen vol licht om mee te nemen, waarheen je ook gaat. Maar meer dan dit alles wens ik je God toe, die voor je uitgaat en achter je staat.