2013: Vadstena, Zweden

 

Rode klaver kom je overal tegen

Lydia en Arthur Bronstring

Met plezierige herinneringen aan een goede, inspirerende week kijken we terug op de Internationale Tocht in Zweden. We wandelden langs goudgele graanvelden en het Götakanaal, later in de week beklommen we heuvels in de bossen.

Herinneringen aan de Heilige Brigitta, de patroonheilige van Zweden, kwamen we onderweg op verschillende dagen tegen. Het klooster in Vadstena, waar het begin en einde van de tocht was, werd door haar gesticht. Sommige plekjes langs meren leken net een plaatje uit een toeristenfolder.

De begroeiing van de bermen langs de wegen werden uitgebreid bestudeerd, rode klaver was er volop aanwezig. Alle acht groepen hadden een naam van een plant en een dier meegekregen.

Onderweg kapittelden we over het thema Dankbaarheid en Verwondering. Het weer was prachtig. Af en toe werd er gezwommen in een meertje.

In onze groep, 6 Nederlanders, 5 Zweden en 3 Spanjaarden spraken we allemaal Engels. Dit maakte het contact gemakkelijk. Dit jaar hebben we vooral kennisgemaakt met de Zweedse cultuur die her en der wat afwijkt van de Spaanse of de Nederlandse. We vinden Zweden vooral netjes en geordend. De sfeer in de groep was goed. Soms hadden de vier jongeren een eigen slaapplaats in het huis die ze ook zelf moesten schoonmaken.

Nog elke dag worden we herinnerd aan de leuke week in Zweden. De bermen in Oosterheem, Zoetermeer staan vol met rode klaver; de naam van onze groep!