01. Wie zijn wij?

 

Over de Tochtgenoten van Sint Frans

Wij zijn samen onderweg en dat betekent dat we er zijn voor de ander.

De tochtgenoten van Sint Frans oftewel de Compagnons de St Franšois is een internationale christelijke beweging, van oorsprong katholiek, Franciscaans ge´nspireerd en oecumenisch van aard, bestaande uit zelfstandige nationale bewegingen (de naam verschilt per land).

De beweging is ge´nspireerd door de boodschap van Christus en het leven van Franciscus van Assisi en Sint Clara. De beweging stimuleert een eenvoudige levensstijl, de strijd voor rechtvaardigheid en vrede en bescherming en behoud van de natuur.

De beweging is ontstaan in 1927 in Frankrijk. Franse en Duitse jongeren namen deel aan een ontmoeting en probeerden de scheiding en de ellende van de eerste wereldoorlog te verwerken. Het ideaal was dat mensen uit verschillende streken en culturen elkaar beter zouden begrijpen. Er werd toen een tiendaagse voettocht georganiseerd waar de naam “Compagnons de Saint Franšois” ontstond. In 1931 werd de tochtgenotenbeweging naar Nederland gebracht en vond ook haar weg naar andere landen: BelgiŰ, Duitsland, Engeland, Frankrijk, ItaliŰ, Spanje, Portugal, Polen en Zweden.

Belangrijke elementen van de voettocht en pijlers van de beweging zijn:
-  samen op weg zijn in het leven;
-  ÚÚn zijn met de natuur;
-  het leven ervaren als pelgrimstocht;
-  toenadering tussen mensen van verschillende culturen
-  vrede, verzoening, oprechtheid en eenvoud;
-  avontuur, plezier en gezelligheid. Deze elementen vinden hun praktische beleving tijden de voettochten.

Franciscus was een man die zijn rijkdom opgaf om in soberheid te leven en daarin gelukkig was. Zo willen ook de tochtgenoten deze idealen symboliseren door huis en materie achter te laten en met hun rugzak op weg te gaan. Een tocht betekent in een groep een week lang in eenvoud leven, op de grond slapen en met rugzak lopen. Tijdens deze ontmoetingen denken en spreken zij met elkaar over de zin van alles in het leven.

Een bijzondere tijd! Behalve de jaarlijkse internationale (zomer)voettocht worden door elk land bijeenkomsten georganiseerd zoals o.a. de kersttocht en weekenden voor jongeren en ouderen. Elk jaar is er weer een nieuw jaarthema. Het blad van de beweging in ons land heet De Roep van de Weg.

Ge´nteresseerd? Kijk op onze website: www.cdsf.org of neem contact op met de nationale leiding:

Johny van Hoeve
-  e-mail: joh.hoeve@planet.nl