08. Nationaal Centrum

 

Verslag van het Nationaal Centrum in Hierden

Toos Hooghwinkel

Wat was ik blij dat ik me had opgegeven voor het Nationaal Centrum. Ik voelde me meteen als een vis in het water. Het was lang geleden dat ik aan een tocht had meegedaan maar ik zat er al weer gauw in.

We logeerden met elf deelnemers in Hierden op de boerderij van de Norbertijnen-communiteit; het was een luxe onderkomen. Bas en Liesbeth hebben zoals altijd, voor heel goede maaltijden gezorgd. Het programma was prima verzorgd door Frans, Dinie, Lidy en Johny.

De kapittels waren ’s morgens en we hebben over voedsel gepraat. Het werd duidelijk dat de rijken steeds rijker worden. Ze pikken de grond in van de armen zodat deze geen kans hebben voedsel te verbouwen voor henzelf (redactie: zie themaboekje Voedselsoevereiniteit). Er is iets verschrikkelijks mis in deze wereld. We zouden ons allemaal moeten schamen. Paula heeft een goed gesprek over dit thema opgezet.

Elke middag was er een programma. Dinsdag gingen we naar de synagoge in Elburg, heel interessant. Er was een expositie van Jip van Wijngaarden met de titel “Ik vergeet jou nooit”. Zij schildert vanuit de bijbel. Door het kleurgebruik een bijzondere emotionele lading, zeer de moeite waard. Jip schildert over het lijden en het wonderbaarlijke voortbestaan van het joodse volk. Woensdag bezochten we de Zonnehoeve in Zeewolde, een zeer groot opgezet centrum voor mensen met een handicap. Donderdag ging de tocht naar de Veluwe om ons te verwonderen over groei en bloei. Die avond hebben we de eucharistie meegevierd met de Norbertijnen. Het was een mooie dienst. Aansluitend een avondvullend programma van tekenen tot zingen.

Ik ben de leiding zeer dankbaar voor deze geweldige week. Rest me nog te zeggen dat Jacqueline elke ochtend de spieren bij ons wist los te maken!