2010: Twente, Nederland

 

JOHANNES VERMEER - Stergroep - uit het dagboek

Zondag, 25 juli 2010

Henk van Remmen

Vanmorgen, zondag, al vroeg uit de veren om zeven uur. Goed weer, een paar wolkjes aan de lucht en heerlijk fris. Een korte wandeling gemaakt; doodstil hier in Ootmarsum, een typische vakantieplaats. Restaurantjes, vl galerietjes enz..

Om 10 uur met zijn allen naar de overkant naar de Protestante kerkdienst. Het hoofdthema, het verhaal in het Nieuwe Testament over Martha en Maria. Naar mijn smaak hl eigentijds benaderd door de dominee. Een goede dienst (alleen een orgel dat alles van de gemeente overstemde). Daarna met de kerkgangers thee / koffie: gezellig. Ik heb me er goed bij thuis gevoeld!

En nu iemand anders.....

Zondag, 25 juli 2010

Estella

Het is erg inspirerend om als Tochtgenoten met elkaar te zijn om de tocht te volgen en tijdens onze tocht van alle leuke momenten te kunnen genieten. Vandaag hebben we hier in Ootmarsum, onder leiding van Marije Yedema via het Othmarpad gewandeld. Het was volop genieten en erg mooi om aan alle kanten de mooie kunstwerken te zien en ook langs de route te genieten van de fijne en gezellige sfeer op de caf-terrasjes. Ook is het erg prettig dat wij hier een erg fijne verblijfplek hebben waar wij zo goed zijn ontvangen. Ik zal zeker de goede herinneringen lang in mijn geheugen bewaren.

Maandag, 26 juli

Zr. Marije

Vandaag zullen we onze tocht maken naar het Springendal, maar het regent. We besluiten om eerst het kapittel te houden en dan te kijken. We drinken eerst nog koffie na een goed gesprek in de groepen van de verschillende talen, en dan is toch de regen minder geworden en gaan we op pad. Een prachtige wandeling en het is intussen droog geworden! Het Springendal is een natuurgebied, prachtig om te zien. We zoeken een plek voor een picknick en genieten van het goede der aarde en van elkaar. Via een andere weg gaan we richting huis. Henk was met de auto gekomen en kon enkele mensen van ons mee terug nemen. De douches in de sportzaal waren ook weldadig. De maaltijd gaf ons op een prettige, lekkere manier weer nieuwe energie. Sheana was onze gast voor deze avond en nacht. Fijn dat ze er was. Een gezellig, vrolijk samenzijn (met een moeilijke naam) was er in de avond die werd besloten met het avondgebed. Een goede dag, waarop ook met Sheana werd gesproken over onze redenen waarom we voor een Stertocht hadden gekozen. Voor velen een noodzaak omdat de rugzak te zwaar wordt. Voor mij een goede manier om jong en oud samen op tocht te laten gaan, aangepast en in het spoor van Sint Frans.

donderdag, 29 juli (vertaald uit het Engels, auteur niet met zekerheid bij de redactie bekend)

Ik ben eigenlijk al weer vergeten hoe lang we hier zijn geweest, maar ik voel me thuis in mijn pelgrimgezin. Gisteren en vandaag hebben we aardige wandelingen gemaakt door het natuurreservaat. De landweggetjes waren heel mooi. Vandaag, in de zomerregen, zongen we ’What a wonderful world’ onder de bomen, vr onze lunch. Gisteren was Rosa jarig: cake met zo’n rose laagje erop bij het ontbijt ! Pelgrims eten van alles als ontbijt heb ik ontdekt, niet alleen maar granen of brood. Daisy’s favoriete eten op pelgrimstocht ( als ze niet bij haar vriendinnen is) is hagelslag of chocopasta - vol suiker - ik kan daar niets tegen doen. Ons eerste kapittel met Herman werd een goed gesprek, maar eigenlijk wilden we vooral samen zijn in een open houding naar elkaar. Daardoor kwam het deze keer niet tot een echt stevige discussie.

Donderdag, 29 juli

Monika Grn (vertaald uit het Duits)

Vandaag is het een mooie dag! Ook als het regent. De groep doet het goed, er is weinig wrijving. Ik ben blij dat ik er deel van uitmaak. Ik heb de laatste dagen geprobeerd mijn best te doen (als guardian) en alles te doen wat mogelijk was om iedereen tot zijn recht te laten komen. Daarbij ben ik mijzelf - en mijn dochter - vergeten. Gisteravond hebben we een evaluatie gehouden, en ieder kon zeggen wat hij / zij goed en minder goed vond - welke verwachtingen wl en welke net zijn uitgekomen, en of men zich lekker voelt in de groep.

Hoe langer de lijst werd hoe moeilijker ik het vond de verwachtingen van deze Stergroep samen te vatten en ik piekerde erover hoe ik het ieder naar de zin kon maken. Maar vanochtend was het mij duidelijk. Het is niet mogelijk en ook niet nodig. Die evaluatie heeft aan iedereen duidelijk gemaakt hoe verschillend de verwachtingen zijn en ze heeft ieder van ons toegankelijk gemaakt voor de gedachten en opvattingen van de anderen.

Het is net als met de verschillende geloofsovertuigingen. Ieder is een beetje anders, maar als we open staan voor de meningen en opvattingen van de anderen, gaat het met iedereen beter - dan is alles niet zo ingewikkeld. Het leven is dan gemakkelijker en mooier. Ook persoonlijk heb ik (in de evaluatie) feedback gekregen, iets dat ik erg fijn en goed vond. Veel dank. Vandaag voel ik me goed met mijn verantwoordelijkheid en ik hoop ook verder een goede guardian te zijn voor de groep.