1927 - 2007 : 80 Jaar Tochtgenoten

 

80 Jaar in Beweging

Tochtgenoten van Sint Frans

Josef Gerwing

Impuls bij het avondgebed van de Internationale Raad in Leverkusen

Tochtgenoten zijn er in alle kleuren, milieugroen, socialistisch rood of nog roder, zwart, geel en enkelen zouden af en toe zelfs blauw zijn; sommigen laten zich inspireren door de kleuren van de liturgie en anderen door de regenboog.

Tochtgenoten zijn er in alle maten, kleine, dikke, dunne, grote, lange, brede, sommigen zijn zo groot, dat ze uit de dakgoot moeten ‘lurken’, anderen zijn zo dun, dat je hen het Onze Vader door de ribben zou kunnen blazen.

En Tochtgenoten zijn er in alle vormen, gewoon rond en kogelvormig, een middeleeuws volmaaktheidsideaal de kogel, zeer gelijkend, anderen zijn vierkant, praktisch goed, maar soms ook (stomme J) stijfkoppen, hoekig en veel plaats innemend ruig, maar hartelijk.

Tochtgenoten kunnen zich verheugen over verse aardbeien, madeliefjes(-salade), een zonsondergang, over de vleugelslag van een vlinder en nog veel meer.

Soms zijn ze vergeetachtig, de Tochtgenoten, soms eenzaam, soms onopmerkzaam en dan kunnen ze ineens ook weer heel anders...

Tochtgenoten zijn dankbaar voor menselijke nabijheid, dankbaar voor de nabijheid van Gods adem in zijn Zoon Jesus Christus. Hun geestdrift is dan als een vreugdevuur, dat van de een op de ander overspringt.

Tochtgenoten houden van lachen, kennen echter ook de tranen. Sommigen praten met (komische) vogels, (exotische) planten of/en andere mensen.

Tochtgenoten dansen, ook als ze twee linkervoeten hebben.

Tochtgenoten verbinden zielenwonden bijvoorbeeld. Ze houden van het oude, gaan daarom altijd weer terug naar de bronnen, ad fontes, weten echter heel goed dat het telkens slechts het begin van iets nieuws is.

De Tochtgenoten van Sint Frans zijn Mensen van de Weg, maar lopen niet in de maat - links, twee, drie, vier...

Tochtgenoten zijn op pelgrimstocht naar de verzoening; ze zingen het lied van de vrede; ze zijn mensen die kunnen zingen, ook al klinkt het soms vals. Ze zijn als dromers, visionaire, overtuigd van de realiteit van het gedroomde ‘I have a dream’ (Martin Luther King).

Tochtgenoten zien met hun hart, liefde is voor hen niet alleen maar een woord.

Vertaling: Annemieke van der Peet