2009 Internationale Tocht: Stratford on Avon-Coventry, Engeland

 

Vooraankondiging van de Internationale Tocht 2009

Stratford upon Avon - Coventry cathedral: 29 juli - 7 augustus

We kijken er naar uit Tochtgenoten van het vasteland te verwelkomen in het Hart van Engeland. We starten in de historische stad Stratford upon Avon, de geboorteplaats van William Shakespeare en trekken door het graafschap Warwickshire. We verblijven onderweg in parochiehuizen of buurthuizen en eindigen in de mooie, grote kathedraal van Coventry.

Het landschap

Het landschap is zeer gevarieerd; elke groep zal iets anders, maar in ieder geval iets speciaals zien. Er zijn oude stadjes en dorpjes, heuvels in het noorden van de Cotswolds, kronkelende rivieren, bossen, akkers en tuinen. Er zijn traditionele huizen met rieten daken, het leven op de waterwegen, kastelen en villa’s en een rijke erfenis aan kerken die een aantal eeuwen geschiedenis vertegenwoordigen. Ons einddoel is de kathedraal van Coventry. We kozen hiervoor vanwege haar inspirerende betrokkenheid bij verzoening. In de Middeleeuwen was de kathedraal ťťn van de grote religieuze gebouwen, maar zij werd in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd. Sir Basil Spencer, de architect van de nieuwe kathedraal zei, tussen de brokstukken van de oude: ĎIk was diep geraakt. Ik zag de oude kathedraal als symbool voor het Offer, en ik begreep dat het mijn taak was om een nieuwe te ontwerpen als symbool voor de Triomf van de Opstanding’. Tijdens de tocht denken we over het jaarthema: ĎBreken met de angst’. Hierna een paar ideeŽn over hoe het landschap waar we doorheen trekken, met dit thema verbonden is.

Breken met angst

Onder het kalme decor van het moderne BrittanniŽ schuilt voortdurende verandering. Dit kunnen we zien aan de ramen en architectuur van kerken uit de tijd van de Saksen, de Noormannen en andere volken. Er zijn overblijfselen van de bezetting door de Romeinen. Het leven op het platteland is veranderd door de industrialisatie, armoede en door moderne landbouw-methoden: bewoners zijn uit de dorpen weggetrokken. Dit herinnert ons aan de trauma’s van mensen uit het verleden en van nu, die geconfronteerd worden met de angsten en onzekerheden van verandering. Een grote industriŽle stad als Coventry doet ons denken aan het lot van immigranten en asielzoekers en aan de onrust die de verschillende achtergronden opleveren. Binnen onze groep komen we ook verschillen tegen waar we mee om moeten leren gaan.

Dit is het Hart van Engeland, toneel van de bittere vijandigheden tussen de katholieken en protestanten ten tijde van de burgeroorlog in de 17e eeuw. De historische huizen waar we langs komen werden vaak gebruikt om priesters te laten onderduiken en om in het geheim de mis op te dragen. In naam van het geloof werden zowel katholieken als protestanten gemarteld en vermoord. Ook nu leidt angst tot veel leed als gevolg van verschillende geloofsovertuigingen en loyaliteiten. Op pelgrimstocht gaan is een stap in het onbekende. St. Frans is hierin ons grote voorbeeld. De angst hiervoor moeten we onder ogen zien, maar we kunnen er ook van leren. We hebben nu de kans om deze tocht te delen met mensen die ook zoeken naar de betekenis van hun leven in een week van eenvoud en samenzijn.

Natuurlijk is het leven kwetsbaar. Dat zien we ook aan de overgebleven kerkjes, soms midden in een vlakte, die als enige gespaard werden als het dorp zelf afgebrand werd tijdens de Zwarte Dood die in de 14e eeuw de bevolking met bijna 50 % deed afnemen. Doel hiervan was de ratten, die de ziekte verspreidden te vernietigen. Een afschuwelijk tijd, maar ook wij moeten ziekten en de angst voor onze eigen sterfelijkheid onder ogen zien.

Meer recent zijn de overstromingen die twee jaar geleden het Hart van Engeland troffen. Hele dorpen raakten van de buitenwereld afgesloten, de rivieren waren niet meer bevaarbaar en het water werd vervuild. We kunnen onze ogen niet meer sluiten voor de klimaatverandering en voor de onzekerheid van onze toekomst. De tocht begint in Stratford, de geboorteplaats van Shakespeare en we zullen overal tekenen van zijn leven tegenkomen. Uit zijn toneelstukken spreekt de rijkdom van de menselijke ervaring en in zijn karakters kunnen we onze angsten terugzien.

Als we dan eindelijk in Coventry aankomen koesteren we ons in de grootsheid van de kathedraal en in een laatste viering waarin we onze ervaringen van de week samen-brengen en ons ervan bewust worden dat we altijd moeten blijven streven naar het uitbannen van haat en onrecht.