2020: Zweden

 

Uitnodiging voor de Internationale Tocht in Zweden

De Franciskanska Pelgrimsrörelsen in Zweden nodigen je uit voor onze Internationale Tocht in de regio Västergötland 28 juli - 5 augustus 2020

Onze eerste ontmoetingsplaats ‘tussen de twee grote meren in het zuiden’, het Vänernmeer en het Vätternmeer, is de sporthal in Falköping. Van daaruit lopen we door een prachtig golvend landschap met enkele bergen die uitkijken op de Västgöta-vlakten. We wandelen over zachte paden door bossen, open plekken en weiden en eindigen onze tocht in de kathedraal van Skara.

Aankomst

Met de trein via Malmö/Nässjö of Malmö/Gothenburg naar Falköping.

Met de vlucht naar Kopenhagen of Göteborg en vervolgens met de trein.

Met de auto via Jönköping of Göteborg. Er zijn twee mogelijkheden om te parkeren:
-  Je parkeert de auto bij het startpunt, dat wil zeggen bij Odenhallen in Falköping. Als je later in Skara aangekomen bent, neem je de bus naar Falköping.
-  Je gaat direct naar onze laatste overnachtingsplaats in Skara en parkeert bij Vilanhallen en neemt de bus naar ons startpunt in Falköping.

In het vroege voorjaar verzamelen duizenden kraanvogels zich in en rond het Hornborgameer op hun jaarlijkse trek vanuit Zuid-Europa naar Noord-Scandinavië. Dit is een zeer populaire toeristische trekpleister tijdens een paar hectische weken in maart/april.

De sporthal waar we elkaar ontmoeten, heet Odenhallen, naar een van de grootste heidense goden, Odin of Wodan. De heidense goden, zoals Freya en Tor, domineerden deze gebieden tot 800, met Valhall als hun woonplaats. De eerste christelijke koning van het toekomstige Zweden verscheen pas in het jaar 1000.

De provincie Västergötland, het oude land van het Wisigothorum, heeft zich altijd naar het westen, naar de wilde Noordzee, gekeerd. Vikingen uit Westra Gothia gingen westwaarts naar de Britse eilanden en ontmoetten nieuwe mensen. Ook plunderden en vernietigden ze onderweg en zaaiden terreur onder de mensen. Maar ze werden ook beïnvloed door het christelijke volk daar. En zo keerden ze terug naar hun provincie hier, niet alleen met wat ze hadden gestolen, maar ook met nieuwe christelijke opvattingen.

Tegelijkertijd keerden ze zich af van het toekomstige centrum van het toekomstige Zweden, het Mälarmeer bij het toekomstige Stockholm. Een Duitse monnik Ansgar ging er in 829 heen om de heidense Sueones te bekeren tot christen. Maar we weten dat zijn poging mislukt is.

In 2005 vonden archeologen onverwacht enkele graven in het kleine dorpje Varnhem, in Västergötland. Ze dateren uit het begin van de 10e eeuw, uit de Vikingtijd. Zo waren delen van Västergötland al in de 9e eeuw christelijk. In Varnhem, in de buurt van de begraafplaats, zijn er ook ruïnes van een cisterciënzerklooster. Zo vernemen we dat het Christendom ons niet werd onderwezen door een Duitse monnik, maar door Vikingen die het geloof op de Britse eilanden hadden leren kennen tijdens hun invallen.

Het diocees Skara is het oudste diocees van Zweden en het was hier dat het christendom voor het eerst op grote schaal werd geaccepteerd. De eerste kathedraal werd ingehuldigd rond 1150. In de 13e eeuw werd begonnen met de wederopbouw van de kathedraal in gotische stijl. En hier zullen we onze tocht beëindigen.

Na de laatste dag in Skara, als je met de trein wilt gaan, neem je in Skara een bus naar het station in Skövde.

PDF - 824.2 kB
Inschrijfformulier IT 20202

IMG/pdf/Inschrijfformulier_IT_2020.pdf (824.2 kB)