04. Groep Rotterdam/Den Haag

 

Definitief afscheid Groep Rotterdam

Joke Rosa Bloom

Lieve mensen, helaas is onze groep Rotterdam ter ziele gegaan. Ik kijk met een tevreden gevoel terug op inspirerende bijeenkomsten. Ik heb de beginperiode niet meegemaakt. Mijn eerste wandeling maakte ik in Rotterdam, 1996, met de oude kern van dappere trouwe Tochtgenoten.

Toentertijd kwamen we in Delft bij elkaar voor een gezellige kerstviering met accordeonspel, mooie teksten en veel gezang! Ik voelde mij thuis bij deze familie.

Sinds 2011 nam ik deel aan de bijeenkomsten in de parochiezaal van de Hildegardiskerk in Rotterdam. Herman de Kruis was onze priester en begeleider.

Op de laatste bijeenkomst zouden we afscheid nemen van Ria en Arnold van Klaveren. Helaas is Ria toen gevallen en ernstig geblesseerd geraakt; ze arriveerde in het ziekenhuis ipv bij ons. Naast hen beiden, waren ook de leden: Wil Hanselman, de organisator, Dory Schenkeveld, zij verzorgde de heerlijke koffie, thee en koekjes, Joke Stom, inventief qua thema’s, Caspar Hoogendoorn, haar reismaatje en steun; verder Tiny Kijzers, Wil van Swieten, Marijke Schulte en Margo Baars.

We voerden mooie gesprekken, er werd goed geluisterd, meegedacht en vooral ook meegeleefd. Over nieuwe huisvesting, thuishulpen, gezondheid etc. Moeilijke problemen maar voor ons onoplosbaar; doch het erkennen en het delen van ieders (schrijnende) situatie gaf even lucht en verlichting.

Verder hebben we uiteraard gesproken over de jaarthema’s; het was soms een heftige discussie maar ook waardevolle aanvullingen door persoonlijke belevenissen. Altijd was er vertrouwen en begrip voor elkaar. Herman vierde met ons de laatste Eucharistie; een eenvoudige maar waardevolle viering, met wederom eigen inbreng! Inmiddels is ook Herman verhuisd (naar Wijchen).

We hebben vaak stevig moeten lachen om Arnold met zijn nuchtere en humorvolle opmerkingen. Het waren boeiende en verrijkende bijeenkomsten met een lach en een traan. Het was steevast weer even thuiskomen bij mezelf en in de groep. Terugkerend, tegen de Kerst was het één grote uitwisseling van schitterende, veelal zelfgemaakte kerstkaarten. Dit bijzonder persoonlijke geschenk wekte veel verwondering bij ons op.

Na afloop deden Arnold of Herman en ik, met veel humor en onder luid gelach de afwas. Na afloop liepen we in processie naar de tram. Onlangs hebben we als groep bijeen, definitief afscheid genomen van onze dierbare Arnold; moge hij rust en vrede ondervinden in het paradijs.

Nu echter meerdere mensen wegvielen en de afstand voor velen een brug te ver werd qua gezondheid, is er uiteindelijk besloten, DE GROEP ROTTERDAM definitief te stoppen.

Dank voor wie jullie zijn, elke keer weer enthousiast; en voor het met hart en ziel delen met elkaar. In verbondenheid dank ik iedereen voor hun inzet en bijdragen; voor allen, speciaal ook voor Ria, veel licht, liefde en geestkracht en een goede gezondheid.

Allemaal kanjers zijn jullie en ware inspirators, Chapeau!

Ik leef met jullie mee, Vrede en alle goeds!

Een warm sjaloom.

November 2018