2019: Duitsland

 

Internationale Tocht Duitsland

Langs de Rijn en de Lahn - van 30 juli tot 7 augustus 2019

In het hart van Europa heeft de Rijn een smal dal door het Schiefergebirge uitgegraven. Door de geschiedenis heen is hier vaak een scheidslijn geweest tussen volkeren en naties. Maar als belangrijkste verkeersroute tussen Noord- en Zuid-Duitsland was de Rijn ook altijd een ontmoetingsplaats voor verschillende culturen. Reeds in de Romeinse tijd vond een constante uitwisseling plaats tussen het Middellandse Zeegebied en Noord-Europa.

Het begin en einde van de tocht is in Lahnstein, direct aan de monding van de Lahn in de Rijn. Op dit punt hadden de Romeinen al een stenen uitkijktoren gebouwd. Sinds de 9e eeuw was er een christelijke kerk, op de plaats waar de huidige Romaanse Sint-Janskerk is gebouwd met zijn toren uit de 10e eeuw. Direct achter de kerk is het Johannes-Gymnasium, dat een grote sporthal aan ons ter beschikking stelt.

De wandelingen leiden ons door drie verschillende regio’s: het bruisende Rijndal, de stille vallei van de Lahn en het heuvelachtige landschap van de Taunus. Al sinds de 19e eeuw is de bovenloop van het Midden-Rijndal tussen Koblenz en Bingen een populaire bestemming voor toeristen. Foto’s, verhalen en liedjes werden verspreid over de hele wereld. Het meest bekend is waarschijnlijk het griezelig mooie gedicht De Loreley van Heinrich Heine.

Vele verwoeste kastelen werden herbouwd in een romantische stijl. Over een afstand van ongeveer 60 km zijn er 27 kastelen en paleizen. Wachttorens, stadsmuren, kerken en vakwerkhuizen getuigen van de bewogen geschiedenis in de kronkelige oude stadjes aan de smalle oevers van de rivier. Riesling groeit op de steile berghellingen, voor de traditionele Duitse witte wijn die de Romeinen hier introduceerden. In 2002 werd het culturele landschap Boven-Midden-Rijndal tot UNESCO-werelderfgoed verklaard.

Op de kleine zijrivier Lahn is het veel rustiger. Al tientallen jaren is hier geen commerciële scheepvaart meer. Tegenwoordig is de Lahn een ideale plek voor roeiers en kanovaarders. De paden langs de rivier nodigen uit om te fietsen en te wandelen. Het kleine stadje Bad Ems was een van de meest populaire badplaatsen in Duitsland van de 17e tot de 19e eeuw. Hier hadden enkele Duitse keizers en Russische tsaren evenals beroemde musici en dichters hun zomerresidentie. En in Nassau woonden de voorouders van de Nederlandse koninklijke familie.

Tussen de twee rivieren Rijn en Lahn rijst de Taunus op. Landbouwgrond wordt afgewisseld met oude beukenbossen en kleine dorpjes. De heuvels bieden een weids uitzicht over het land en de 200 meter diepe rivierdalen.

Het klimaat in het gebied van Rijn en Lahn is mild. In juli en augustus is de gemiddelde temperatuur 20 ° C, maar er kunnen ook veel warmere dagen voorkomen. Zelfs in de zomer kan regen worden verwacht, ook zware onweersbuien zijn mogelijk. Maar meestal gaat de regen snel voorbij.

Verschillende soorten groepen

Wij hebben wandelgroepen met een begeleidende auto en avonturengroepen zonder auto, die elke dag naar een andere accommodatie lopen. Daarnaast zullen er stergroepen zijn die meerdere nachten in een accommodatie verblijven. Voor ouderen hebben we een huis met bedden (meestal in kamers met 3 of 4 bedden). Het huis is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Adres voor het begin en einde van de Internationale Tocht

Sportzaal (Turnhalle), Johannes-Gymnasium, Johannesstrasse 38, 56112 Lahnstein.

Reizen met de auto. Auto’s kunnen parkeren onder de sportzaal. Auto’s die niet voor de groepen worden gebruikt, kunnen daar tijdens de tocht blijven staan.

Reizen met de trein. Koblenz is bereikbaar met alle langeafstandstreinen. Daar vertrekken er regelmatig treinen naar station Niederlahnstein. De afstand van het treinstation naar het Johannes-Gymnasium is 1 km.

Aankomst met het vliegtuig
-  Via vliegveld Köln-Bonn. Vervolgens met de trein naar Koblenz.
-  Via vliegveld Frankfurt-Hahn. Pendelbus 610 naar Koblenz.
-  Vanaf vliegveld Frankfurt. Trein via Koblenz.

Bagagedepot

Voor bagage die niet nodig is tijdens de tocht, is er een afsluitbare ruimte beschikbaar.

Aankomst de dag ervoor

Als je wilt, kun je al aankomen op maandag 29 juli 2019. De zaal is geopend vanaf 17.00 uur. Voor de extra nacht in de sportzaal vragen we elke volwassene een bijdrage van € 5,- Iedereen moet voor zijn eigen maaltijden zorgen. Winkels en restaurants zijn in de buurt. De eerste maaltijd georganiseerd door de tochtgenoten is het avondeten op 30 juli.

Programma dinsdag 30 juli 2019 - begin van de tocht
-  11.00 u Informatieve bijeenkomst voor de verantwoordelijken
-  12.00 u Vervolg informatie voor degenen met een functie tijdens de tocht
-  vanaf 12.00 u Ontvangst voor deelnemers en betaling restbedrag bij de receptie
-  15.00 u Openingsviering en indeling in groepen
-  16.00 u Vertrek van de groepen

Programma woensdag 7 augustus 2019 - einde van de tocht
-  13.00 u Aankomst van de groepen in Lahnstein en teruggave van de bewaarde bagage
-  15.00 u Bijeenkomst van de verantwoordelijken
-  17.00 u Eindviering
-  18.30 u Avondmaaltijd
-  19.30 u Afscheidsfeest - veillée

Programma donderdag 8 augustus 2019 - vertrek
-  vanaf 7.00 u Ontbijt
-  uiterlijk 10.00 u Vertrek uit de sporthal

Tarieven per persoon
-  € 170,- volwassene in loopgroep, avonturengroep of stergroep
-  € 125,- jongere vanaf 13 jaar en deelnemers zonder baan (minima)
-  € 70,- kind van 4 t/m 12 jaar
-  € 200,- seniorencentrum
-  Aanbetaling: € 40,- per volwassene, € 20,- per kind (4-12 jaar)


IMG/pdf/aanmeldingsform_IT_2019.pdf (891.3 kB)