13. Jaarthema’s

 

MIGRATIE - MENSEN ONDERWEG

Pedro Sanz

Sinds mensenheugenis - elk jaar opnieuw - vliegen vlinders, zwaluwen en flamingo’s weg voor de kou, zwemmen walvissen weg, op zoek naar een andere zee en gaan zalmen en forellen op zoek naar hun rivieren. Zij reizen duizenden mijlen langs de vrije wegen van lucht en water.

De wegen van de menselijke migratie echter, zijn niet vrij.

Vluchtelingen lopen in oneindige rijen, weg van hun onhoudbare levens. Zij reizen vanuit het zuiden naar het noorden en vanuit het oosten naar het westen. Hun plaats op deze wereld is hen ontnomen, ze zijn hun baan en land kwijt.

Velen zijn op de vlucht voor oorlog maar veel meer mensen vluchten omdat hun salaris ophield en vanwege het verwoeste land. De schipbreukelingen van de globalisatie gaan als pelgrims op tocht door routes uit te vinden, ze gaan op zoek naar een huis, kloppen aan op deuren: de deuren die magisch genoeg, open gaan zolang er geld is, sluiten voor hun neus. Sommigen kunnen nog naar binnen. Anderen eindigen als lijken die de zee laat aanspoelen op verboden kusten, of als lichamen zonder naam die onder de grond liggen van de andere wereld waar ze heen hadden gewild.


IMG/doc/jaarboekje_2018_Migratie.doc (5.2 MB)