08. Nationaal Centrum

 

Midweek senioren (Nationaal Centrum)

Groenlo 17-21 september

Els Verzellenberg

Van 17 tot 21 september brachten wij met de oudere tochtgenoten een heerlijke week door in het mooie Groenlo in de logeerboerderij De Brouwershof. We werden opgevangen en fijn verwend door een bereidwillige groep tochtgenoten die bij voorbaat al de gezellige tochtgenotensfeer wist te bereiken.

We probeerden ons programma zoveel mogelijk aan te passen aan dat van een tocht wat betekende dat we elke dag gekapitteld hebben. We hadden veel gemak van het handzame boekje over de kapittelinhoud dat ook tijdens de Internationale Tocht in Spanje gebruikt werd.

Een van de thema’s die we aangesneden hebben betrof onze vooroordelen gebaseerd op vooropgezette ideeën die weinig te maken hebben met de werkelijkheid waarin wij leven. Enkele onderwerpen die de revue passeerden waren: ‘Nederlanders zijn gierig.’ Het riep heel wat reacties op, vooral omdat het over onszelf ging. Het werd een levendige discussie van ontkenning en (beperkte) instemming. Het gaf ons een eerlijke kijk op onszelf. Het tweede vooroordeel was: ‘Arabieren zijn erg vies.’ Wat is dan vies en hoe kijk je naar het wasgedrag van andere culturen? Het riep heel wat hilarische reacties op, met als eindconclusie dat het wel meevalt met de vieze Arabie-ren.

Een volgend onderwerp was: ‘Wat betekent het om te moeten vluchten, wat neem je mee, wat heb je nodig?’. Iemand vertelde uit eigen ervaring, nadat ze dacht dat er brand was uitgebroken in haar flat. In paniek stopte ze 10 schone onderbroeken in haar tas, een fles wijn om de opvang te bedanken en foto’s van haar kinderen. Spontaan doe je het blijkbaar een beetje anders dan weloverwogen. We hebben geprobeerd ons een voorstelling te maken van de toestand waarin je terecht komt als je vluchten moet. De ontreddering, ontheemding, welke zijn dan je diepste behoeftes. We hadden moeite ons dat precies voor te stellen omdat er meestal ook een groot cultuurverschil is. Het was zinnig om hiermee bezig te zijn. Begrip en inzicht groeiden.

Naast de gezelligheid, de excursies, het lekkere eten, het heerlijk zitten in het zonnetje op het terras, zijn de kapittels een onmisbaar onderdeel geweest van deze onvergetelijke vakantieweek. Het heeft ons samengebracht rondom bezinning, verdieping en tochtgenootzijn.

Frans van Overbeek & Bas Wuite

Tijdens de zonnige dagen van het seniorencentrum te Groenlo is de groep tochtgenoten met begeleiders traditiegetrouw op dinsdag, woensdag en donderdag de omgeving per auto - en ditmaal door Riky en Bets per e-bike - gaan verkennen.

Even traditiegetrouw was het Dinie, die de keuze van de te bezoeken plaat-sen had voorbereid:

A) Kasteel/museum More te Ruurlo, landschappelijk fraai gelegen in een weids water- en landschapspark met zonnig terras en met een permanente boeiende overzichtstentoonstelling van het werk van onze modern-realist Carel Willink met onder meer de extravagante japonnen van een van zijn echtgenotes Sylvia.

B) Natuurreservaat Zwillbrock, vlakbij - net over de Duitse grens, met een interessant biologisch centrum.

C) De Grolsch Tour De Oorsprong in het centrum van Groenlo: een virtuele reis door de eeuwenoude geschiedenis van Grolsch. Het museum is het eni-ge overblijfsel van de lang aldaar gevestigde bierbrouwerij. Ter afsluiting kregen we een bescheiden pul oerbier aangeboden: lekker pittig!

Ook dit jaar dus weer een gevarieerd aanbod van uitjes voor onze senior-tochtgenoten; en dus weer: goed gedaan Dinie!