2017: Assisi

 

Verslag van de Internationale Tocht 2017 Assisi

(19 - 27 juli 2017)

Felix van Hulsen

Aan alle Tochtgenoten die wel mee wilden maar niet konden komen naar de Internationale Tocht in Assisi (inclusief de viering van de 90-ste verjaardag van onze beweging). Dankzij de gedachten, wensen en bijdragen van elk van jullie is dit een inspirerende internationale tocht geworden. Natuurlijk is dit stukje ook voor hen die er wel bij waren. Mijn visie betreft met name de seniorengroep.

Allereerst: op de grote Portiuncula - Zondenvergevingsdag van 2 augustus heb ik diverse kaarsen nabij Franciscus’ kapelletje en sterfplaats opgestoken voor ons gezamenlijk één zijn met de natuur; het leven ervaren als pelgrimstocht; toenadering tussen mensen van verschillende culturen ; vrede, verzoening, oprechtheid en eenvoud; avontuur, vreugde en gezelligheid.

Vreugde was richtsnoer en sleutel voor deze 9 dagen samen met de Tochtgenoten van Sint Frans, Compagnons de Saint François , Compañeros de San Francisco, Gefährten des heiligen Franziskus ,Franciskanska Pilgrimsrörelsen en Pilgrims of Saint Francis. En natuurlijk met de Suore Capuccine dell’Immaculata de Lourdes. In wier klooster-gastverblijven wij, de centrumgroep, verbleven in Torchiagina. Dit was zo’n 10km lopen naar de zuidwestelijk gelegen Basilica Santa Maria degli Angeli gebouwd over het Portziuncula-Kapelletje.

Het is met grote dank aan Annemieke & Rob van der Peet, Amaya van Leeuwen & Johny van Hoeve voor het vertalen van de aanwijzingen voor kapittelleiders (geschreven door Pedro Sanz), dat ik (in de rol van kapittelleider) jou als lezer, je van de vreugde van de centrumgroep kan laten meegenieten.

Immers wij, 12 senioren tussen 52 en 87 jaar - met loopbeperkingen - waren de tegenhangers van de avonturengroep die vooral bedoeld is voor jongeren die niet meer met hun ouders op pad gaan.

Ons dagritme?

-  07.00u - Getijdengebed zingen met de zusters voor de liefhebbers onder ons
-  08.00u - Ontbijt en zingen uit ons Liedboek
-  ca. 09.30u - Gymnastiek!
-  10.00u - Wandeling met een avontuurs-zoek-vraag; langs de grot; langs gewassen en stenen; langs een steile helling; langs kunst; iets wonderlijks?
-  12.30u - Lunch
-  13.30u - Siesta. Mind you: temperatuur overdag was 42 gr.C...... En ’s-nachts 24 gr.C. (arme avontuursgroep).
-  15.30u - Kapittel-gesprek; simultaan Frans en Engels. Soms met Nederlandse verdieping in nagesprek.
-  17.00u - Eten klaarmaken.
-  18.00u - Avondeten veelal tot 19.30u met zang en verbindende gesprekken.
-  19.30u - Avondwandeling of Getijdengebed of eucharistieviering.

Woensdag. Dag 1 - Introductie en begin van de tocht van de vreugde.

Activiteit 1: Ik ben . . . . . . . . . en vreugde is voor mij..........

Doel: Introductie van het thema door elkaars naam te leren kennen. En elkaars achtergrond , ervaringen en verwachtingen.

Overdenking/evaluatie: Heb je overeenkomsten met anderen ontdekt? Wat en met wie? Over wat voor vreugde hebben we het? Brengt wat ik voor de groep kan doen mij vreugde ?

We zochten uit wie van onze groep:
-  een muziekinstrument bespeelt
-  moppen kan vertellen
-  kan uitleggen wat de betekenis van geluk is
-  goed kan zingen
-  goed kan koken
-  spelletjes kent voor het vreugdevuur
-  niet boos wordt
-  uit kan leggen dat solidariteit tot vreugde leidt
-  verhalen, verhaaltjes kan vertellen
-  kan kaartlezen om de groep te leiden
-  iemand geholpen heeft
-  kan autorijden
-  het thema van deze tocht geweldig vindt
-  het aan het begin van deze tocht wat eng vindt
-  aan tochten meedoet om nieuwe mensen te leren kennen
-  aan meer dan 5 tochten van de Tochtgenoten meegedaan heeft of voor het eerst aan een ...tocht meedoet.

Donderdag. Dag 2 - Wat betekent vreugde? Wat is vreugde? Wat is jouw bron van vreugde?

-  Verspil uw tijd niet met rouwen over het verleden of de toekomst. Leef in het nu. De vreugden zijn als bloemen die onderhevig zijn aan regen en windvlagen. Edmond de Goncourt (1822-1896) Franse bioloog.
-  Bij degenen die aardig en vrolijk zijn, gaat alles goed. Voltaire (1694-1778) Franse filosoof en schrijver.
-  Als we onze vreugde evenzeer zouden overdrijven als ons verdriet, dan zouden onze problemen minder belangrijk lijken. Anatole France (1844-1924) Franse schrijver.
-  Men moet een voorliefde hebben voor de kleur, de schoonheid en de vreugde van het leven. Hoe minder woorden we aan de sores van het leven vuil maken, des te beter het is. Oscar Wilde (1854-1900) Ierse schrijver van toneelstukken en romans.
-  De beste dokters ter wereld zijn dokter Voeding, dokter Rust en dokter Vrolijk. Jonathan Swift (1667-1745) Ierse politicus en schrijver.
-  Het is goed om vreugde thuis te vinden en niet elders te hoeven zoeken. Goethe (1749-1832) Duitse schrijver van toneelstukken en gedichten.
-  Tevredenheid is de steen der wijzen die alles wat het aanraakt verandert in goud. Benjamin Franklin (1706-1790) Amerikaanse staatsman en wetenschapper.
-  Wat doen vreugde en geluk iedereen goed! Het lijkt erop dat iedereen zijn hart wil openstellen en vrolijk wil zijn [...]. En wat werkt die vreugde aanstekelijk! Fyodor Dostoyevsky (1821-1881) Russische romanschrijver.
-  Een vrolijk hart werkt even goed als een medicijn. Solomon (970 AC-931 AC) Koning van Israël.
-  De jeugd is het paradijs van het leven en vreugde is eeuwige jongheid van geest. Ippolito Nievo (1831-1861) Italiaanse schrijver.

Vrijdag. Dag 3 - Besluiten om gelukkig of bezorgd te zijn.

Vreugde. Niet in woorden, maar in daden. Beluisteren en bespreken van geluk en zorgen. Privé, maatschappelijk en op wereldniveau. Je inleven in elkaars behoeften. Hoe kan je echt welkome hulp bieden?

Zaterdag. Dag 4 - Plezier, vreugde en gelukkig zijn

Activiteit 1: Gelukkig zijn en advertenties

Doel: Ontdekken welk soort geluk in advertenties gepromoot wordt en het verband bespreken tussen plezier, vreugde en gelukkig zijn.

Overdenking/evaluatie: Over wat voor soort vreugde, plezier en geluk gaat het in advertenties? Wat is de relatie tussen plezier, vreugde en gelukkig zijn?

Activiteit 2: Ubuntu. Doel: nadenken over vreugde vanuit een Afrikaans spiritueel perspectief. Afrikaanse spiritualiteit voor vreugde: Ubuntu Ubuntu is een spiritualiteit, een filosofie wijdverspreid en diep geworteld in Afrika. Het refereert naar het concept van menselijkheid, gezien vanuit een globaal perspectief en gezien als een harmonieus geheel. Het woord ‘Ubuntu’ komt van de Zulu taal, en is idioom voor ‘umuntu ngumuntu ngabantu’: een persoon is een persoon door andere mensen.

’Een persoon met Ubuntu is open en beschikbaar voor anderen, warm en bevestigend naar anderen, voelt zich niet bedreigd doordat anderen vaardig of begaafd zijn, aangezien hij of zij een zelfverzekerdheid heeft, die voortkomt uit het weten dat hij of zij deel is van een groter geheel. Dit is verminderd als anderen vernederd of gekleineerd worden, als anderen gemarteld of onderdrukt worden’. (Desmond Tutu, Nobelprijs voor de vrede).

Een persoon met Ubuntu voelt zich blij als anderen goede dingen overkomen. Een persoon met Ubuntu voelt zich blij voor het geluk van andere mensen, hij/zij voelt zich hier niet verdrietig door. De manier van denken is heel afwijkend van individualisme. Anders dan in het Cartesiaanse rationalisme ‘Ik denk dus ik ben’, zorgt het Ubuntu denken voor ‘Ik doe mee, dus ik ben’. Dit principe plaatst het individu direct tussen de mensen, sociaal geïntegreerd. Ubuntu vormt de ideologische basis voor de Afrikaanse samenleving. Als deze wereldvisie wordt gevolgd, hoeft het individu niet ondergeschikt te zijn aan de samenleving, iets dat wel het geval zou zijn in staten met autoriteit. In plaats daarvan is er sprake van synthese tussen elk individu en de samenleving, en zijn ze is staat om samen te groeien.

Zondag. Dag 5 - Vreugde in de Bijbel

Vreugde van de schepping - teksten uit de bijbel [gezien de beperkte ruimte in De Roep hierbij een selectie van citaten]
-  Als ik bang was en vol zorgen, hebt u mij getroost en blij gemaakt Psalm 94:19
-  Iedereen moet voor zichzelf besluiten hoeveel hij wil geven. Je moet van harte geven, en niet omdat het verplicht is. Want God houdt van mensen die met vreugde geven. 2 Korintiërs 9:7
-  Leef mee met andere mensen, of ze nu blij of verdrietig zijn. Romeinen 12:15
-  Vertel de rijke mensen van deze wereld dat ze niet trots moeten zijn. Ze moeten niet vertrouwen op rijkdom, want die kun je makkelijk verliezen. Ze moeten vertrouwen op God. Hij geeft ons meer dan genoeg om van te genieten. Dit is de dag die de Heer heeft gemaakt, 1 Timoteüs 6:17

Maandag. Dag 6 - Franciscus van Assisi en de volmaakte vreugde

Overdenking/evaluatie: Wat is vreugde voor St. Frans? Staat er iets nieuws over vreugde in deze tekst? In welke zin is zijn idee van vreugde anders dan de onze? Dit beroemde verhaal St. Frans van Assisi en de volmaakte vreugde wordt toegeschreven aan St. Franciscus van Assisi toen hij met broeder Leo op reis was. Zie de tekst in het nieuwe themaboekje van dit jaar ’De Vreugde’ (Yvon Bossennec).

Dinsdag. Dag 7 - Dankbaarheid en vreugde

De vreugde van Madonna povertà, Vrouwe Armoede. Dankbaarheid is een belangrijk onderdeel van vreugde. Het helpt ons van het leven te genieten en te erkennen en waarderen dat wat wij als individu zijn voor een groot deel gebaseerd is op anderen die ons geholpen hebben te worden wie we zijn. We stellen een meditatie voor met als naam: Een verslag van je dankbaarheid. Als je dit niet alleen vandaag, maar vaak doet dan kan het je ook helpen in je dagelijks leven. Het gaat als volgt: Sluit je ogen en herinner je de dingen van vandaag waar je dankbaar voor zou moeten zijn. Dat kan van alles zijn: een vriendelijk of gul gebaar van een tochtgenoot een lekkere maaltijd in het zonnetje, de schoonheid van de sterrenhemel. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn in het herinneren van de dingen waar je dankbaar voor bent.

Woensdag. Dag 8 - De ‘temperatuur’ van onze vreugde - Morgengebed

De geluksthermometer. Teken een thermometer met een schaal van 1 tot 10. Laag betekent koud en hoog betekent heet. Iedereen zet zijn/haar naam bij dat cijfer van de schaal dat zijn/ haar niveau van geluk tijdens de tocht weergeeft. Als iedereen dat gedaan heeft, vraagt de leider elke deelnemer waarom hij/zij zijn naam bij dat cijfer gezet heeft. Vervolgens kan er over gediscussieerd worden. Iedereen wordt uitgenodigd te vertellen hoe ze zich tijdens deze tocht van de ‘vreugde’ gevoeld hebben.

Donderdag. Dag 9 - Het benaderen van Frans in Vreugde

Inpakken. Schoonmaken. Transport naar de Sciola Primaria Giovanni XXIII aan het Piazza Martin Luther King in Santa Maria degli Angeli. ’s-Middags in Assisi samenkomst en wandeling naar de kapel en amphitheater waar Sheana en pater Antonio in een pracht afsluitende dankviering voorgingen.

’s Avonds samen warm eten met zo’n 120 mensen inclusief 20 jongeren onder de 15 jaar die de mooiste veillée-voorstelling gaven. Stel je voor 10 ellebogen op tafel, die een moe hoofd ondersteunen. Plots begint nr.1 zijn mok drie keer op tafel om te keren, gevolgd door een roffel. Nr. 2 gaat in gelijk ritme meedoen. Enzovoort, tot nr.10. En toen weer terug uitdovend. Zullen we dat gaan oefenen met zijn allen? Zouden we daarmee het ritme niet door kunnen geven aan jongeren?

Tot ziens op het Pinksterkapittel in Burgh-Haamstede (Zeeland) van 19-21 mei 2018 !

Vrede en alle goeds - In dank en gebed met jou, en jou, en jij, verbonden.