2016: Litouwen

 

Verslag van de korte zomertocht 2016

Liesbeth Wuite

Een lang weekend waren we toch even op tocht. Wij zijn: Bets, Frans, Riky, Ricky, Marianne, Cas, Lia, Carla, Josef, Bas en Liesbeth. We waren er 3 dagen (5 pers.), 2 dagen (5 pers.) of 1 dag (1 pers.) Bets organiseerde voor degenen die niet naar Litouwen gingen een lang weekend met als thuisbasis haar huis. Ze deed dat geweldig: gastvrij, goede organisatie, heerlijke tuin met terras, lekker eten.

Vrijdag vertrokken we na de lunch en liepen door een park naar het centrum van Boxtel. Vandaar gingen we naar het natuurgebied De Aa-Broeken, dat een laaggelegen gebied is naast het riviertje; dus af en toe modder en plassen op het pad. Frans had een foldertje met uitleg over wat we onderweg zagen. We genoten van de natuur, de bloemen die je veel bij water ziet, het mooie wandelweer en van elkaar.

De avondmaaltijd, door Bets van te voren bereid, was heerlijk evenals de maaltijd de volgende dag. Bets je bent een Mère ***** ’s Avonds hadden we een kapittel dat Ricky kort en heel duidelijk inleidde over het jaarthema; Vrede is de weg naar vrede. Daarna werd er nog heel wat gepraat bij een glaasje en een hapje.

Zaterdag gingen we met auto’s naar natuurpark De Maashorst, dat op zandgrond gelegen was. De natuur rook hier anders dan de dag ervoor. Er groeiden andere planten en bomen en er was een groot stuk heide.

Aan het begin gaf Ricky ons een ‘engeltje’ en een regel tekst over vrede. We zouden hierover denken tijdens een stilteperiode om er daarna met elkaar twee aan twee over te praten. Ik moest glimlachen toen we na een paar minuten een pad insloegen waar een bord stond met STILTEGEBIED. Lunch en kapittel hadden we op een mooi besloten picknickplaats bij het Natuurvriendenhuis. Daarna gingen we met de auto naar de thuisbasis en te voet naar de Franciscanessen in Veghel, waar we hartelijk werden ontvangen voor de avondmis met daarna koffiedrinken met enkele Franciscanessen en de organist.

We aten daardoor ’s avonds wat later. En er werd nog veel gepraat voordat de laatsten weggingen en we nog met 6 tochtgenoten bleven slapen.

Op zondag was het eerst opruimen en wegbrengen van gehuurde tafels en stoelen en daarna gingen we nog voor een laatste wandeling op weg. We volgen o.a. een pad dat over een dijk van de Aa liep, waar we prachtige uitzichten hadden. De lunch bestond uit heerlijke restjes en daarna ging iedereen zijn eigen weg naar huis.

We zijn echt ‘op tocht’ geweest met onze aandacht voor elkaar en onze gedachten aan huis, werk en verplichtingen ver weg. Het was een inspirerende bijeenkomst, het jaarthema ging leven en het mooie weer en de gezelligheid maakten het tot een feest.