2016: Litouwen

 

IT Litouwen: Anders, maar toch gewoon en soms ook bijzonder

Lydia Bronstring-Kijzers

Een impressie uit de verhalen van Koen, Miranda en Arthur. Peter en ik hebben onze kinderen uitgezwaaid in Kretinga aan het begin van de tocht. Voor ons vijven was het in het gymnasium een weerzien met Tochtgenoten van kort en lang geleden.

Koen en Arthur liepen dit jaar voor het eerst mee in de avonturengroep, elke dag 16 kilometer lopen met alle bagage. Het was een tocht waar ze met plezier op terugkijken. Het werd een tocht met een zeer internationaal gezelschap 15 deelnemers, 7 nationaliteiten, leeftijd vooral 50-.

Miranda en drie andere meiden zaten in een wandelgroep. De foto van de vier swingende meiden tijdens de afwas hebben veel Tochtgenoten al gezien op Facebook. Ondanks het leeftijdverschil tussen de meiden en de rest van de groep, ging men leuk met elkaar om. Tussen het lopen door was er genoeg tijd om elkaar en de omgeving te leren kennen. Engels was de voertaal tijdens de kapittels.

Ze liepen door vlak land, soms door bossen of over onverharde wegen, namen 2x een veerpont naar een schiereiland, gingen af en toe met de bus, omdat de afstanden te groot waren en rustten soms uit op het strand aan de Baltische zee. ’s Nachts werd vooral in schoolgebouwen overnacht. Onderling sprak men Engels of Frans en met de Litouwse mensen die ze onderweg tegenkwamen, werd vooral Engels gesproken. Een enkele tochtgenoot sprak Russisch, de tweede taal van het land. Een van de Litouwse families waar in de achtertuin geluncht kon worden, kwam ook op de veillée aan het einde. Leuk dat deze mensen nader kennis kwamen maken.

Aan het begin van de tocht was er een viering en een gezamenlijke maaltijd met de parochianen van Kretinga. Franciscus heeft deze mensen met verschillende achtergronden bij elkaar gebracht. Die avond hebben we een mooie musical gezien over Clara, gespeeld door jongeren uit de parochie. Deze musical (DVD) zal de komende tijd ook bij Tochtgenotenbijeenkomsten in Nederland te zien zijn. .

Foto’s van de avonturengroep zijn te zien op de facebookpagina van de Companions.