2016: Litouwen voorinformatie

 

Internationale Tocht Litouwen 2016 (deel 5)

Johny van Hoeve

Laba Diena (goedendag)

De afgelopen periode heb je met enige regelmaat informatie over de tocht naar Litouwen kunnen lezen. Voor de één misschien te weinig voor de ander te veel. Voor de laatste groep: wees gerust, dit is de laatste aflevering. Voor de eerste groep: we hopen, dat dit onbekende land voor jou iets bekender is geworden. Deze laatste keer kun je naast de gebruikelijke rubrieken, iets meer lezen over politiek en economie.

Politiek

De regering in Litouwen heeft sinds 1989 een meerpartijenstelsel. De onafhankelijkheidsbeweging Sajudis kwam toen als winnaar te voorschijn. Het parlement (Seimas) heeft een kamer met 141 leden. Om de vier jaar zijn er verkiezingen. De zetelverdeling: 71 zetels worden over 7 kiesdistricten ver-deeld en de overige 70 zetels, evenredig naar de gekozen parlementaire verhouding. De huidige minister president Algirdas Butkevičius is in 2012 ge-kozen, President is Dalia Grybauskaitėin sinds 2009 en herkozen in 2014. Er zijn voor de president maximaal 2 termijnen van vijf jaar mogelijk.

Litouwen kent een veelheid van partijen, waaronder een kleine partij van de Poolse minderheid en enkele populistische partijen. Veel partijen zijn uit af-splitsingen ontstaan of uit fusies met andere partijen. De afgelopen 20 jaar was afwisselend Centrum links of Centrum rechts aan de macht, soms onder-broken door een Paars kabinet. Vanaf 2012 regeert er weer een centrum-links kabinet bestaande uit: de Social Democratic Party, Homeland Demo-cratic Party (Christian Democrats) en Labour Party.

Economie

De positie van Litouwen in 2012, in vergelijking met enkele ander landen: zie de tabellen over werkloosheid, netto inkomen en BBP (Bruto Binnenlands Product).

Jeugdwerkeloosheid:
-  Duitsland 7.2 %
-  Litouwen 16,9 %
-  Nederland 10,8 %
-  Spanje 49,9 %

Langdurige werkeloosheid
-  Duitsland 2,2 %
-  Litouwen 4,8 % (veel Litouwers werken in het buitenland)
-  Nederland 3 %
-  Spanje 12,9 %

gemiddeld netto maand inkomen
-  Duitsland 2.000 euro
-  Litouwen 519 euro
-  Nederland 1.866 euro
-  Spanje 1.615 euro

Het BBP (Bruto Binnenlands Product) in 2010 (in een ranglijst van 180 landen met BBP per hoofd van de bevolking):
-  1e plaats: Luxemburg 104.512 $
-  23e plaats: Spanje 31.946 $
-  50e plaats: Litouwen 11.172 $
-  180e plaats: Burundi 163 $

Nog steeds is in Litouwen de land- en bosbouw een belangrijk bestaansmiddel, echter veel minder dan voorheen. Na 1990 werden veel fabrieken en kocholzen (staatsboerderijen) opgeheven. Kapitaal voor nieuwe was er niet. Dit betekende dat het jaren duurde voor men weer was opgeklauterd. Na 1990 zijn de kocholzen opgedeeld in particuliere bedrijfjes van gemiddeld 8.8 hectare (ha). Deze grootte is helaas niet rendabel genoeg voor een gezin. Belangrijkste exportproducten: delfstoffen voor de cement-, glas- en kunstmestindustrie. Ook export van machines, schepen, textiel en chemicaliën. De belangrijkste importproducten: gas, olie,machines en chemicaliën. Naast de industrie, land- en bosbouw is het de toeristenindustrie, die een steeds grotere bron van inkomsten biedt.

Het traditionele souvenir van de Baltische landen is barnsteen in onbewerkte vorm of bewerkt als sieraad. Verder zijn er veel zelfgemaakt producten van hout, keramiek leer en wol te koop. Ook zie je overal langs de wegen stalletjes met (ingemaakte) groente, fruit en paddenstoelen.

Woorden Litouws voor onderweg (kelyje) (op het vetgedrukte valt de klemtoon)
-  way/road / weg / kelias
-  path / pad / takas
-  turn right / rechts af / į dešinę
-  turn left / links af / į kairę
-  straight / rechtdoor / tiesiai
-  bus stop / bushalte / autobusų stotelė
-  far away / ver weg / toli
-  near / dichtbij / arti
-  bridge / brug / tiltas
-  lake / meer / ežeras
-  river / rivier / upė

Praktische zaken (bagage, toeristische tips)

Zie voor info over accommodaties en reizen naar Litouwen:
-  wwww.cdsf.org
-  https://it-it.facebook.com/InternationalPilgrimageLithuania2016/

Voor andere toeristische info: zie internet en kijk in de vele reisboeken over de Baltische landen.

Nog iets praktisch: kijk goed naar de prijzen en afmetingen voor de (hand)-bagage bij het boeken van een vliegreis. Wizzair is afwijkend. In het bus-station van Vilnius is een algemeen bagagedepot, alleen soms . . . is het vol. En gewone stadsbussen zijn goedkoper dan de speciale airportbusjes.

Voor de tien tophits die je zeker zou moeten zien: kijk op http://www.baltic-info.com/?Litouwen___Bezienswaardigheden Hier een paar toppers:
-  Vilnius met een mooie oude binnenstad en vele kerken
-  Riga met prachtige Jugendstil huizen
-  De schoorwal Koerdische haf en Neringa, lagune en lange landtong nabij Klaipeda
-  Druskinikai, een relaxed plaatsje c.q. kuuroord, vol met kuurpaleizen/sanatoria en veel (Wit-)Russische bezoekers
-  De Kruisheuvel ten noorden van Šiauliai (Sjolé). Op een heuvel staan honderdduizenden kruisen. Verschillende keren is deze heuvel verwoest door de Sovjets en is nu inmiddels een internationaal bedevaartsoord. Vorig jaar mocht ik er de nationale jaarlijkse H. Mis bijwonen. Van heinde en ver komen Litouwers deze mis bijwonen en vervolgens wordt er gepicknickt. Ook zie je dan bruidsparen die een kruis plaatsen en op de foto gaan.
-  Maar, het zijn vooral ook de mensen, de rust, ruimte, natuur en de natuurparken die Litouwen zo aantrekkelijk maken.

Tot slot

Wij hopen van harte dat we deze zomer een goede /mooie pelgrimstocht mogen maken en dat we nader tot elkaar en tot de Litouwers komen. Aan de gastvrijheid van de Litouwers zal het niet liggen. Voor de thuisblijvers, denk af en toe aan ons en steek een kaarsje aan. Want wij, de organisatoren en mogelijk ook de deelnemers vinden het gewoon spannend.

Ik kan iedereen aanraden om één of meerdere boeken over Litouwen te lezen
-  Litouwen, Een reis in de tijd, A.E.J. Smidt
-  Estland, Letland en Litouwen: Dominicus reisgids, Capitool reisgids en ANWB reisgids
-  Baltische Zielen, Jan Brokken (ook in het Frans en Pools vertaald)
-  Litauen, Handbuch fur indivuelles Entdecken, Günther Schäfer
-  In de schaduw van de grote broer, L. Staring (Indrukwekkend boek, over vele reizen en gesprekken van Laura Staring met mensen in de buurlanden van Rusland).